IoT

Internet of Things (IoT) är ett spännande område som det just nu bubblar om världen över. IoT förutspås bli nästa stora tekniska våg efter internet- och mobilrevolutionen.

Men vad är Internet of Things egentligen? Idag finns det en hel uppsjö av förklaringar eller beskrivningar av vad just IoT är. För oss på nongsao it är det främst 2 olika definitioner som vi syftar på.

  1. Medvetenhet
    en IoT enhet är oftast medveten om sig själv eller sin omgivning. Då menar jag inte mänskligt medvetande utan sensorer som känner av sitt eller omvärldens tillstånd, tex en GPS. Den vet vart den är, hur fort den rör sig osv.
  2. Uppkopplad
    de flesta IoT enheter är idag uppkopplade på ett eller annat sätt mot tex Internet. Det kan vara flera skäl till uppkopplingen, tex lämna/hämta information och visa sin position.

IoT enheter kommunicerar ofta med oss människor, tex via röst eller bild beskriva för oss vart vi skall köra när vi använder vår GPS. Andra IoT enheter kan också agera, tex kan en GPS agera om den känner av att bilen stannat. Beroende på läge och fart kan den förutsätta paus eller dra slutsatsen av bilens läge att vi varit med om en olycka och då larma SOS automatiskt.

Vi på nongsao it jobbar med Raspberry Pi enheter som körs med Windows 10 Core tillsammans med olika sensorer. Vi har lösningar för att tex styra belysning, temperatur övervakning och rörelse sensorer. Ta gärna kontakt med oss så berättar vi mer om våra IoT lösningar.